35 online platformen die ons leven in tijden van corona een beetje makkelijker, leuker of beter maken.

Door Bart Manders

Voorjaar 2020. Vanaf nu moet het minder massaal en meer digitaal.

Gisteren werd tijdens de persconferentie van Rutte verteld wat we eigenlijk al weken wisten, we zijn nog lang niet van het corona virus af, dit gaat nog maanden of wellicht zelfs langer duren. We moeten dus voor veel van onze activiteiten een andere vorm gaan vinden. Het zal minder massaal en ook meer digitaal moeten om het virus in te kunnen dammen.

Maar we kunnen onszelf niet voor altijd op blijven sluiten in huis. De wereld draait langzaam weer door en we moeten zorgen dat deze weer op snelheid komt. Dat lukt niet door apathisch op de bank te blijven zitten en Netflix te bingen, blind te staren op corona updates, niet vooruit durven kijken en geen plannen te maken.

Zo heeft tot mijn grote ergernis onze lokale korf- en voetbalvereniging www.vesta19.nl gisterenavond zonder enig overleg met de leden (en jeugdcommissie) besloten dat de 2 sportparken minimaal tot de opening van het nieuwe seizoen eind augustus op slot blijven.

Een besluit van een sportvereniging die wordt betaald door de leden, sponsoren en de gemeente. Dit terwijl er al jaren een trend is dat kinderen en volwassenen alleen maar dikker worden, het aantal leden van sportverenigingen keihard achteruit gaat en buitenspelen steeds zeldzamer wordt.

Een pijnlijk voorbeeld van niet flexibel en creatief willen omgaan met de huidige situatie en voor de makkelijkste weg kiezen. Ook al zou het niet gelukt zijn om een nieuwe vorm te vinden waarin je leden toch corona proof kan laten sporten, dan kan je in ieder geval achteraf zeggen dat je het geprobeerd hebt.

Gelukkig zijn er ook heel veel voorbeelden van personen, bedrijven, verenigingen en instanties die wel zoeken naar een nieuwe vorm of oplossing om toch door te gaan, vaak is deze oplossing een digitaal platform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Daarom ga ik de digitale oplossingen die ons leven in tijden van corona een beetje makkelijker, leuker of beter maken in dit artikel posten. En ik nodig jullie uit om jullie tips in de comments toe te voegen dan zal ik de lijst regelmatig updaten. Alvast bedankt voor jullie bijdrage!

(note: in mijn zoektocht naar inspirerende platformen kwam ik dit artikel van Bart Baeschnitt tegen die al een hele mooie lijst had samengesteld, een deel van onderstaande voorbeelden heb ik hieruit overgenomen)

Sport en Bewegen

Zappsport @home Als gevolg van het sluiten van de scholen zitten miljoenen kinderen thuis. Om te voorkomen dat kinderen nu te weinig bewegen, wil Zappsport de kinderen hierbij motiveren met Zappsport@home

4 x 4 Challenge Middels de 4×4 Challenge en de bijbehorende app zijn we met elkaar verbonden, ook al sporten we op afstand van elkaar. Kom individueel in beweging en houd je aan de maatregelen van het RIVM en zorg dat je minimaal 1,5 meter afstand houdt.

Thuis Workouts. Bij mijn eigen Crossfitbox Feel So Good wordt er iedere dag een Corona Thuis WOD (work out of the day) georganiseerd en op Facebook/ Instagram en Whatsapp in video’s instructies gegeven. Veel sportscholen helpen zo hun leden thuis in beweging te blijven.

Coronactive Coronactive brings together the best, inspiring and most challenging exercise tips and challenges and is an active platform with the best tips for moving at home. We are releasing new videos in the forthcoming weeks. Keep reading and checking for more details. But above all, keep moving. Move to keep Europe alive

PSV Kidsclub Fit met Phoxy Net als een heleboel andere mensen zit jij op dit moment thuis. En helaas duurt dat nog wel even. Het is belangrijk dat je blijft bewegen. En daar heeft Phoxy iets op gevonden: om te zorgen dat je fit blijft en je je deze dagen niet verveelt, heeft hij een leuke opdracht voor je bedacht.

Horeca

Hoale.nl Je eigen afhaal- en bezorgdienst binnen een uur online

Thuisgekookt.nl Thuisgekookt brengt thuiskoks en thuis op-eters bij elkaar.

#Helpdehoreca Koop een waardebon bij jouw favoriete horecazaak

Stichting Dank Voor De Goede Zorg Brabantse ondernemers, zelfstandige koks en sterrenchefs hebben de handen ineen geslagen voor de mensen die het in deze tijden zo hard verdienen. Z leveren ze iedere dag 1.000 gratis maaltijden aan zorgpersoneel. Consumenten kunnen voor 7,50 euro een maaltijd doneren.

Let’s EAT (Eat Apart Together)EAT is samen op afstand eten met behulp van videoconferencing, zodat je elkaar kunt zien en spreken. Je kiest een datum en tijdstip voor de EAT, selecteert een restaurant waar je eten wilt bestellen (ieder een eigen restaurant laten kiezen, of zelf thuis koken kan ook)

Ik ook aan jou! Met de nieuwe website IKOOKAANJOU.nl wil Houben Worstenbrood een platform bieden waar heerlijke worstenbroodjes (zowel mini’s als standaard formaat) besteld kunnen worden speciaal voor mensen die we missen en die we willen laten weten dat we aan ze denken.

Retail

Boodschapjes.com Boodschapjes.com is een online platform waar men gemakkelijk en snel de dagelijkse boodschappen kan bestellen bij een lokale winkelier in de buurt

Support Your Locals Support Your Locals door producten direct bij de lokale producenten in te kopen en samen korte ketens op te bouwen.

Support Your Locals Brabant Bestel nu je Brabants Beste Box van onze boeren! Help lokale producenten, die mede afhankelijk zijn van export en horeca. Zij kunnen een steuntje in de rug gebruiken én jij verwent jezelf met de lekkerste producten! Rechtstreeks van de boer: vers en heerlijk!

Local Heroes is het e-commerce platform waarmee je eenvoudig en altijd via de app het aanbod van lokale ondernemers kan bestellen

Stichting Digitale Dorpspleinen Lokale en regionale samenwerkingen tussen lokale ondernemers (versspecialisten, boeren, tuinders), gemeente, maatschappelijke instellingen krijgen vorm. In totaal zijn al 40 Digitale Dorpspleinen (lokale online marktplaatsen) aangevraagd.

Sociaal Maatschappelijk

www.buurtkring.nl De Buurtkring ondersteunt het bij elkaar brengen van hulpvraag en hulpaanbod in jouw buurt

Nextdoor.nl Nextdoor is the neighborhood hub

NLvoorelkaar.nl  Ontdek vrijwilligerswerk dat perfect bij jou past. Of vraag veilig om vrijwillige hulp.

Wehelpen.nl Met wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar je hulp bij kunt gebruiken.

HandigeHelden.nl Brengt helden en heldenzoekers direct met elkaar in contact

#Positive high five Positive high five is een initiatief van 5 vrienden die het hoog tijd vonden dat we ons (digitaal) verbonden blijven voelen. Waar je een high five krijgt, voor de input die je geeft aan onze maatschappij, zoals je die normaal krijgt van je vrienden

Oma Post Bezorg je oma geen corona maar een kaartje

Corona Community Care De snelle verspreiding van het Corona virus raakt de hele maatschappij. We hebben gemerkt dat er al heel veel mensen zijn die hun hulp aanbieden. Er zijn ook veel organisaties en individuen die hulp nodig hebben, maar zij weten nog niet altijd goed welke hulp en hoe zij daarom kunnen vragen. 

Reizen

Withlocals live Virtual experiences with locals worldwide

Transport

Quicargo Online transportplatform dat het mogelijk maakt om voor lege laadruimte in vrachtwagens nieuwe klanten te vinden.

Ontspanning

Virtuele Natuurwandeling Natuurmonumenten brengt de natuur bij je thuis! Zo zijn 19 bijzondere natuurgebieden virtueel te bezoeken via Google Street View én kun je live zo’n 25 broedende lepelaarkoppels volgen via onze Lepelaarcam.

Netflix Party Samen met je vrienden online Netflix kijken en chatten

Picl Mis nooit meer een film en bekijk het aanbod van jouw filmtheater nu ook gewoon thuis.

Thuis met je peuter Het leukste platform met tips en activiteiten

Fulfill Online platform waar iedereen gratis lessen yoga, mindfulness en wandelingen kan volgen.

Billboard.com Livestreams & Virtual Concerts With venues and bars shut down from coast-to-coast, here’s your guide to the best livestreamed music content right now

Festivalinfo.nl Corona Special een wekelijks overzicht van streams die je kan bekijken! Deze week met Hozier, Leeroy (Zwart Licht), Quarantaine Festival, een terugblik op Awakenings 2019 en.

Nationale Opera & Ballet Livestreams Tijdens het paasweekend streamt de Nationale Opera & Ballet verschillende opera’s. De op vrijdag te streamen opera Parsifal speelt zich deels af op Goede Vrijdag

Bibliotheek Online stelt gratis luisterboeken beschikbaar vanwege het coronavirus. De titels met een ‘(g)’ ervoor zijn gratis te beluisteren (vooral de wat oudere klassiekers). Ook te beluisteren als je niet lid bent van de bibliotheek. 

Live online pubquiz Upbeatles De mannen van Upbeatles  treden normaal op in cafés in Utrecht en Nijmegen, maar door het tijdelijk sluiten van alle cafés was dit niet meer mogelijk. Afgelopen week kwamen zij met het briljante idee om via een livestream vanuit je eigen woonkamer mee te doen aan een pubquiz

Ask a Song.com Het corona-virus raakt ook artiesten hard. Ze lopen een fors deel van hun inkomsten mis vanwege gecancelde concerten. Ask-a-song.com biedt bands en artiesten een alternatief. Vanuit hun studio, oefenruimte of podium kunnen ze via een livestream verzoeknummers spelen die het publiek aanvraagt

Sharing is caring

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google